Tips inför att välja bröllopsfotograf

Som en person som har varit i bröllopsbranschen i flera år kan jag med säkerhet säga att vikten av bra bröllopsfotografering inte kan överdrivas. Din bröllopsdag är en av de viktigaste dagarna i ditt liv, och de bilder som tas kommer att bevaras i många år framöver. Därför är det avgörande att välja rätt bröllopsfotograf för just er. I det här blogginlägget kommer jag att dela med mig av tips på hur du väljer den bästa bröllopsfotografen för din stora dag.

Vad bör du tänka på när du ska välja bröllopsfotograf

När du letar efter en bröllopsfotograf finns det flera faktorer som du bör ta hänsyn till. Först och främst vill du försäkra dig om att fotografen du väljer har erfarenhet av att fotografera bröllop. Det är mycket att tänka på och ta koll på när det gäller bröllop, så erfarenhet är ett måste. En fotograf som specialiserar sig på bröllop kommer att ha den kunskap och expertis som krävs för att fånga de viktigaste ögonblicken under er dag och inte riskera att de går förlorade.

En annan viktig faktor att ta hänsyn till är fotografens stil. Varje fotograf har sin egen unika stil, så det är viktigt att välja en vars stil matchar din vision för dina bröllopsbilder. Det handlar dels om sättet det tar bilder och vad för typ av bilder, men även hur själva redigeringen görs. Vill ni ha en mer traditionell, poserad stil eller en mer öppenhjärtig, fotojournalistisk stil? Se till att ta en titt på fotografens portfolio för att få en känsla för deras stil och se om den stämmer överens med det du söker.

välja bröllopsfotograf

De olika stilarna för bröllopsfotografering

Det finns flera olika stilar för bröllopsfotografering, var och en med sina egna unika egenskaper. Här är några av de mest populära stilarna:

 • Traditionell: Den här stilen är mer poserad och formell, där fotografen styr paret och gästerna för specifika bilder.
 • Fotojournalistisk: Den här stilen är mer öppenhjärtig och naturlig, där fotografen fångar ögonblicken när de inträffar under dagen.
 • Konstnärlig: Den här stilen är mer kreativ och experimentell, där fotografen använder unika vinklar, belysning och komposition för att skapa konstnärliga och visuellt fantastiska bilder.
 • Redaktionell stil: Den här stilen är mer modeinriktad, där fotografen tar bilder i redaktionell stil, där paret är mer poserande och som ser ut som om de skulle kunna vara i en tidning.

Frågor att ställa till en potentiell bröllopsfotograf

När du träffar en potentiell bröllopsfotograf är det viktigt att du ställer rätt frågor för att säkerställa att de är rätt lämpade för din stora dag. Här är några frågor som du kan tänka dig att ställa:

 • Vad har du för erfarenhet av att fotografera bröllop?
 • Vad är din fotograferingsstil?
 • Kan jag få se ett heldags exempel på ditt arbete?
 • Vad ingår i ditt paket med bröllopsfotografering?
 • Har ni reservutrustning i händelse av nödsituationer?
 • Vad händer om du blir sjuk, vad är din backup?
 • Hur många timmars fotografering ingår?
 • Hur lång tid efter bröllopet får jag mina bilder?
välja bröllopsfotograf

Vikten av ett kontrakt

När du har hittat en bröllopsfotograf som du är nöjd med är det viktigt att skriva under ett kontrakt. I kontraktet bör det framgå vilka tjänster fotografen kommer att tillhandahålla, betalningsplanen och andra viktiga detaljer. Se till att läsa kontraktet noggrant och ställ eventuella frågor innan du skriver under. En erfaren och professionell fotograf kommer skicka ett sådant utan att du ens behöver tänka på det.

Tips för att arbeta med din bröllopsfotograf

På bröllopsdagen är det viktigt att ha ett bra förhållande till din fotograf. Här är några tips för att se till att allt går smidigt:

 • Boka in ett möte före bröllopet för att gå igenom eventuella sista minuten-detaljer och för att se till att alla är på samma sida.
 • Ge fotografen en lista med bilder för gruppbilderna för att se till att de fångar alla, eller ännu bättre att låt en tärna/toastmaster hålla koll på listan.
 • Lita på fotografens expertis och låt dem guida er genom dagen.
 • Kommunicera eventuella bekymmer eller särskilda önskemål med din fotograf innan bröllopsdagen.
Bröllopsfotograf Stockholm Sverige

Bröllopsfotografens roll på den stora dagen

Bröllopsfotografen spelar en avgörande roll på den stora dagen. De är ansvariga för att fånga alla viktiga ögonblick, från förberedelserna till ceremonin och mottagningen. Det är viktigt att välja en fotograf som ni känner er bekväma med och litar på för att fånga alla dessa ögonblick. Du kommer även tillbringa mycket tid med din fotograf på bröllopsdagen, så se till att det är en person du tycker om och klickar med. Men framför allt någon du känner stort förtroende hos.

Hur man väljer det bästa fotopaketet för bröllopet

När du väljer ett bröllopsfotopaket finns det flera faktorer att ta hänsyn till. Här är några saker att tänka på:

 • Hur många timmars fotografering ingår?
 • Hur många bilder får du?
 • Ingår förstoringar eller album?
 • Ingår en förlovningsfotografering?

Se till att du väljer ett paket som passar din budget och som innehåller de tjänster som är viktigast för dig.

Fördelarna med en förlovningsfotografering

Många bröllopsfotografer erbjuder förlovningsfotografering som en del av sina bröllopspaket. Detta är ett utmärkt tillfälle att lära känna din fotograf och bli bekväm framför kameran. Det är också ett utmärkt sätt att få några vackra bilder som ni kan använda till era save-the-dates eller bröllopswebbplatser. Ingår inte detta så fråga om ni kan lägga till det, de kommer underlätta inför bröllopsdagen.

välja bröllopsfotograf

Slutsats till att välja bröllopsfotograf som är rätt för dig

Så att välja bröllopsfotograf är ett viktigt beslut som inte bör tas lättvindigt. Genom att ta hänsyn till faktorer som erfarenhet, stil och paketerbjudanden kan ni hitta den perfekta fotografen som kan fånga er speciella dag. Kom ihåg att kommunicera öppet med din fotograf och lita på deras expertis för att se till att dina bröllopsbilder blir allt du drömt om och mer därtill.

Nyfiken på hur jag jobbar? Läs mer här!

Dela det här inlägget med dina vänner

Bröllop och gravidfotografering

Stockholm Sverige